文档视界

最新最全的文档下载
当前位置:文档视界 > 高中英语七选五做题技巧(教师版)

高中英语七选五做题技巧(教师版)

技法1| 依据“行文逻辑”线索

文章由段落组成,层次分明,错落有致,围绕中心话题展开。各段、句之间形成一定的语义逻辑关系,有总分、解释、例证、并列、层递、转折、对比、因果关系等。“七选五”阅读解题攻略之一就是要理清这些关系,并据此选出正确答案。

1.总分关系

From my experience,there are three main reasons why people don't cook more often: ability,money,and time. 16 Money is a topic I'll save for another day.So today I want to give you some wisdom about how to make the most of the time you spend in the kitchen.Here are three tips for great cooking on a tight schedule:

B.Ability is easily improved.

[思路分析]空格前面提到了三个原因:ability,money,time。空格后面提到了money是作者改天再讨论的话题,紧接着后面提到了怎样充分利用time,所以这里应该与第一项ability有关。

2.解释关系

One important biological factor that helps women live longer is the difference in hormones between men and women.

37 Between the ages of about 12 and 50,women produce hormones that are involved in fertility(生育能力).These hormones also have a positive effect on the heart and the blood flow.In fact,women are less likely to have high blood pressure or to die from heart attacks.

G.Hormones are chemicals which are produced by the body to control various body functions.

[思路分析]空格前首次提到了荷尔蒙,空格后介绍的是荷尔蒙的功能,由此可推测该空应该是对hormones进行解释。

3.例证关系

But daydreamers are also responsible for some of the greatest ideas and achievements in human history. 72 Can you imagine what kind of world we would have without such ideas and inventions?

C.Without wandering minds,we wouldn't have relativity,Coke or Post-it notes.

[思路分析]选项中的relativity,Coke or Post-it notes与前句的the greatest ideas and achievements 和后句的such ideas and inventions为对应关系,而且是具体的实例,应属于例证关系。

4.并列关系

Some people may think that a garden is no more than plants,flowers,patterns and masses of color.Others are concerned about using gardening methods that require less water and fewer fertilizers (肥料).18 .However,there are a number of other reasons that might explain why you want to garden.One of them comes from our earliest years.

E.Still others may simply enjoy being outdoors and close to plants

[思路分析]由本段中的Some people may think...和Others are concerned about ...可知此处表达的是人们种植花园的不同原因,而E项中的Still others may simply enjoy与上文衔接自然,属于并列关系。

Daydreaming means people think about something pleasant,especially when this makes them forget what they should be doing.Daydreamers have a bad reputation for being unaware of what's happening around them.They can seem forgetful and clumsy. 71 They annoy us because they seem to be ignoring us and missing the important things.

B.They stare off into space and wander by themselves.

[思路分析]空格前的一句和空格后的一句都是空想家的外在表现,主句都是they,故推断空格中的主语很有可能也是they,再根据句意可判定选B,三句话为并列关系。

5.层递关系

Training for a marathon requires careful preparation and steady,gradual increases in the length of the runs.16.Before you begin your training,buy the best-fitting,best-built running shoes you can find.No one can say which brand will work best for you or feel best on your feet,so you have to rely on your experience and on the feel of each pair as you shop.When you have found shoes that seem right,walk in them for a few days to double-check the fit. 17 .As always,you should stretch (伸展) at least ten minutes before each run to prevent injuries.

E.If they still feel good,you can begin running in them

[思路分析]根据空格后的句中的before each run可判定空格内的句子和run有关系,空格前的句子说的是“当你发现似乎合适的鞋子时,穿着走动几天,再次检查其舒适度”,然后进一步说“如果感觉舒服的话,可以开始跑步”,属于层递关系。

6.转折关系

Both men and women are living longer these days in industrialized countries. 36 In general,they can expect to live six or seven years more than men.One reason for this is biological.

A.However,women,on average,live longer.

TOP相关主题