文档视界

最新最全的文档下载
当前位置:文档视界 > 2008年西藏高考英语考试及答案

2008年西藏高考英语考试及答案

2008年西藏高考英语考试及答案

第一卷

第一部分英语知识运用(共三节,满分50分)

从A、B、C、D四个选项中,找出其划线部分与所给单词的划线部分读音相同的选项,并在答题卡上将该项涂黑。例:have

A. gave

B. save

C. hat

D. made

答案是C。

1.course

A. journey

B. four

C. labour

D. hour

2. match

A. separate

B. marry

C. machine

D. many

3. rise

A. purse

B. else

C. praise

D. mouse

4. bathe

A. faith

B. cloth

C. maths

D. smooth

5. Britain

A. certain

B. train

C. against

D. contain

第二节语法和词汇知识(共15小题;每小题1分,满分15分)

从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

例:We ___ last night, but we went to the concert instead.

A. must have studied

B. might study

C. should have studied

D. would study

答案是C。

6. –Do you know Anna‘s telephone number?

-- ____. As a matter of fact, I don‘t know any Anna, either.

A. I think so

B. I‘m afraid not

C. I hope so

D. I‘d rather not

7. A small car is big enough for a family of three ____ you need more space for baggage.

A. once

B. because

C. if

D. unless

8. It‘s not ___ good idea to drive for four hou rs without ___ break.

A. a ; a

B. the ; a

C. the ; the

D. a ; the

9. – What are you reading, Tom?

–I‘m not really reading, just ___ the pages.

A. turning off

B. turning around

C. turning over

D. turning up

10. -- Could I ask you a rather personal question?

-- Sure, ____.

A. pardon me

B. go ahead

C. good idea

D. forget it

11. If the weather had been better, we could have had a picnic. But it ____ all day.

A. rained

B. rains

C. has rained

D. is raining

12. The director had her assistant ___ some hot dogs for the meeting.

A. picked up

B. picks up

C. pick up

D. picking up

13. Stand over there ___ you‘ll be able to see the oil painting better.

A. but

B. till

C. and

D. or

14. If their marketing plans succeed, they ____ their sales by 20 percent.

A. will increase

B. have been increasing

C. have increased

D. would be increasing

15. Modern equipment and no smoking are two of the things I like ____ working here.

A. with

B. over

C. at

D. about

16. The road conditions there turned out to be very good, ___ was more than we could expect.

A. it

B. what

C. which

D. that

17. Liza ___ well not want to go on the trip --- she hates traveling.

A. will

B. can

C. must

D. may

18. Little Johnny felt the bag, curious to know what it ____.

A. collected

B. contained

C. loaded

D. saved

19. The house still needed a lot of work, but ___ the kitchen was finished.

A. instead

B. altogether

C. at once

D. at least

20. It was in New Zealand ___ Elizabeth first met Mr. Smith.

A. that

B. how

C. which

D. when

第三节完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。

From the time each of my children started school, I packed their lunches. And in each lunch, I 21 a note. Often written on a napkin (餐巾), it might be a thank-you for a 22 moment, a reminder of something we were happily expecting, or a bit of 23 for the coming test or sporting event.

In early grade school they 24 their notes. But as children grow older they becomes self-conscious(有自我意识的), and 25 he reached high school, my older son, Marc, informed me he no longer 26 my daily notes. Telling him that he no longer needed to 27 them but I still needed to write them, I 28 until the day he graduated.

Six years after high school graduation, Marc called and asked if he could move 29 for a couple of months. He had spent those years well, graduating from college, 30 two internship (实习) in Washington, D.C., and 31 , becoming a technical assistant in Sacramento, 32 short vacation visits, however, he had lived away from home. With his younger sister leaving for college, I was 33

happy to have Marc back. Since I was 34 making lunch for his younger brother, I 35 one for Marc, too. Imagine my 36 when I got a call from my 24-yere-old son, 37 his lunch.

―Did I do something 38 ? Don‘t you love me 39 ,Mom?‖ were just a few of the questions he threw at me as I 40 asked him what was wrong.

―My note, Mom,‖ he answered. ―Where‘s my note?‖

21. A. carried B. found C. included D. held

22. A. difficult B. special C. comfortable D. separate

23. A. congratulation B. improvement C. explanation D. encouragement

24. A. loved B. answered C. wrote D. examined

25. A. lately B. by the way C. by the time D. gradually

26. A. received B. understood C. enjoyed D. collected

27. A. copy B. read C. take D. send

28. A. held up B. gave up C. followed D. continued

29. A. out B. home C. to college D. to Sacramento

30. A. organizing B. planning C. comparing D. completing

31. A. hopefully B. finally C. particularly D. certainly

32. A. Because of B. Instead of C. Except for D. As for

33. A. especially B. immediately C. equally D. generally

34. A. once B. again C. still D. even

35. A. packed B. fetched C. bought D. filled

36. A. fear B. surprise C. anger D. disappointment

37. A. waiting for B. worrying about C. caring for D. asking about

38. A. wrong B. funny C. strange D. smart

39. A. any more B. enough C. once more D. better

40. A. interestingly B. bitterly C. politely D. laughingly

第二部分阅读理解(共25小题。第一节每小题2分,第二节每小题1分;满分45分)

第一节阅读下列短文,从媒体所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

There was a story many years ago of a school teacher--- Mrs. Thompson. She told the children on the first day that she loved them all the same. But that was a lie. There in the front row was a little boy named Teddy Stoddard. He didn‘t play well with the other children and he always needed a bath. She did not like him.

Then Mrs. Thompson got to know that Teddy was actually a very good boy before the death of his mother. Mrs. Thompson was ashamed of herself. She felt even worse when, like all her other students, Teddy brought her a Christmas present too. It was his mother‘s perfume(香水)。

Teddy said, ―Mrs. Thompson, today you smell just like my Mom used to.‖ After the children left she cried for at least an hour. On that very day, she stopped teaching reading, writing and math. Instead, she began to teach children.

Mrs. Thompson paid p articular attention to Teddy. The boy‘s mind seemed to come alive. The more she encourage him, the faster he improved. By the end of the sixth grade, Teddy had become one of the smartest children in the class.

Six years went by before she got a note from Teddy. He wrote that he had finished high school, third in his class, and she was still the best teacher he ever had in his whole lift. He went to college. Mrs. Thompson got two more letters from him with the last one signed, Theodore F. Stoddard, M. D.(医学博士).

The story doesn‘t end there. On his wedding day, Dr. Stoddard whispered in Mrs. Thompson‘s ear, ―Thank you, Mrs. Thompson, fo r believing in me. You made me feel important and showed me that I could make a difference.‖

Mrs. Thompson, with tears in he r eyes, whispered back, ―Teddy, you have it all wrong. You were the one who taught me that I could make a difference. I didn‘t know how to teach until I met you.‖

41. What did Mrs. Thompson do on the first day of school?

A. She made Teddy feel ashamed.

B. She asked the children to play with Teddy.

C. She changed Teddy‘s seat to the front row.

D. She told the class something untrue about herself.

42. What did Mrs. Thompson find out about Teddy?

A. He often told lies.

B. He was good at math.

C. He needed motherly care.

D. He enjoyed playing with others.

43. In what way did Mrs. Thompson change?

A. She taught fewer school subjects.

B. She became stricter with her students.

C. She no longer liked her job as a teacher.

D. She cared more about educating students.

44. Why did Teddy thank Mrs. Thompson at his wedding?

A. She had kept in touch with him.

B. She had given him encouragement.

C. She had sent him Christmas presents.

D. She had taught him how to judge people.

B

The Queen‘s English is now sounding less upper-class, a scientific study of the Queen‘s Christmas broadcasts had found. Researchers have studied each of her messages to the Commonwealth countries since 1952 to find out the change in her pronunciation from the noble Upper Received to the Standard Received.

Jonathan Harrington, a professor at Germany‘s University of Munich, wanted to discover whether accent (口音) changers recorded over the past half century would take place within one person. ―As far as I know, there just is nobody else for whom there is this sort of broadcast records,‖ he said.

He said the noble way of pronouncing vowels (元音) had gradually lost ground as the noble upper-class accent over the past years. ―Her accent sounds slightly less noble than it did 50 years ago. But these are very, very small and slow changes that we don‘t notice from year to year.‖

―We may be able to relate it to changes in the social classes,‖ he told The Daily Telegraph, a British newspaper. ―In 1952 she would have been hears saying ?th et men in the bleck he t‘. Now it would be ?that man in the black hat‘. And ?hame‘ rather than ?home‘. In the 1950s she would have been ?lorst‘, but by the 1970s ?lost‘.‖

The Queen‘s broadcast is a personal message to the Commonwealth countries. Each Christmas, the 10-minute broadcast is put on TV at 3 pm in Britain as many families are recovering from their traditional turkey lunch. (传统火鸡午餐).

The results were published (发表) in the Journal of Phonetics.

45. The Queen‘s broadcasts were chosen for the study mainly because ______.

A.she has been Queen for many years

B.she has a less upper-class accent now

C.her speeches are familiar to many people

D.her speeches have been recorded for 50 years

46. Which of the following is an example of a less noble accent in English?

A. ―duaty‖

B. ―citee‖

C. ―hame‖

D. ―lorst‖

47. We may infer from the text that the Journal of Phonetics is a magazine on _________.

A. speech sounds

B. Christmas customs

C. TV broadcasting

D. personal messages

48. What is the text mainly about?

A. The relationship between accents and social classes.

B. The Queen‘s Christmas speeches on TV.

C. The changes in a person‘s accent.

D. The recent development of the English language.

C

Do you know of anyone who uses the truth to deceive (欺骗)? When someone tells you something that is true, but leaves out important in formation that should be included, he can give you a false picture.

For example, some might say, ―I just won a hundred dollars on the lottery (彩票). It was great. I took that dollar ticket back to the store and turned it in for on e hundred dollars!‖

This guy‘s a winner, right? Maybe, maybe not. We then discover that he bought $200 worth of tickets, and only on e was a winner. He‘s really a big lose r!

He didn‘t say anything that was false, but he left out important information on purpose. That‘s called a half-truth. Half-truths are not technically lies, but they are just as dishonest.

Some politicians often use this trick. Let‘s say that during Governor Smith‘s last term, her state lost one million jobs and gained three million jobs. Then she seeks another term. One of her opponents(对手) says, ―During Governor Smith‘s term, the state lost one million jobs!‖ that‘s true. However, and honest statement would have been, ―During Governor Smith‘s term, the state had a net gain of two million jobs.‖Advertisers(广告商) will sometimes use half-truths. It‘s against the law to make false statements so they try to mislead you with the truth. An advertisement might say, ―Nine out of ten doctors advised their patients to take Yucky Pills to cure toothache.‖ It fails to mention that they only asked ten doctors and nine of them work for the Yucky Company.

This kind of deception happens too of often. It‘s a sad fact of life: Lies are lies, and sometimes the truth can lie as well.

49. How much did the lottery winner lose?

A. One hundred dollars.

B. Two hundred dollars.

C. Three hundred dollars.

D. Four hundred dollars.

50. We may infer that the author believes people should _______.

A. buy lottery tickets

B. make use of half-truths

C. not take anything at face value

D. not trust the Yucky Company

51. What do the underline words ―net gain‖ in Paragraph 5 mean?

A. final increase

B. big advantage

C. large share

D. total saving

52. What can we know from the example of the Yucky Pill advertisement?

A.False statements are easy to see through.

B.Half-truths are often used to mislead people.

C.Doctors like to act in advertisements.

D.Advertisements are based on facts.

D

Something in chocolate could be used to stop coughs and lead to more effective medicines, say UK researchers.

Their study found that theobromine, found in cocoa, was nearly a third more effective in stopping coughs than codeine, which was considered the best cough medicine at present.

The Imperial College London researchers who published their results online said the discovery could lead to more effective cough treatment. ―While coughing is not necessarily harmful(有害的) it can have a major effect on the quality of life, and this discovery could be a huge step forward in treating this problem,‖ said Profes sor Peter Barnes.

Ten healthy volunteers(志愿者) were given theobromine, codeine or placebo, a pill that contains no medicine, during the experiment. Neither the volunteers nor the researchers knew who received which pill. The researchers then measured levels of capsaicin, which is used in research to cause coughing and as a sign of how well the medicine are stopping coughs.

The team found that, when the volunteers were given theobromine, the capsaicin need to produce a cough was around a third higher than in the placebo group. When they were given codeine they need only slightly higher levers of capsaicin to cause a cough compared with the placebo.

The researchers said that theobromine worked by keeping down a verve activity(神经活动), which cause coughing. They also found that unlike some standard cough treatments, theobromine caused no side effects such as sleepiness.

53. According to Professor Barnes, theobromine ______.

A. cannot be as effective as codeine

B. can be harmful t o people‘s health

C. cannot be separated from chocolate

D. can be a more effective cure for coughs

54. What was used in the experiment to cause coughing?

A. Theobromine.

B. Codeine.

C. Capsaicin.

D. Placebo.

55. We learn from the text that volunteers in the experiment _____.

A. were patients with bad coughs

B. were divided into the three groups

C. received standard treatments

D. suffered little side effects

56. Which of the following would be the best title for the text?

A. Codeine: A New Medicine

B. Chocolate May Cure Coughs

C. Cough Treatment: A Hard Case B. Theobromine Can Cause Coughs

E

Attractions in Wisconsin

Wisconsin Historical Museum

30 N. Carroll Street on Madison‘s Capitol Square

Discover Wisconsin‘s history a nd culture(文化) on four floors of exhibits. Open for public program. Admission is free.

Open Tuesday through Saturday, 9:00am -- 4:00 pm.

(608) 264-6555 http://www.docsj.com/doc/0f3aab601ed9ad51f01df216.html/museum

Swiss historical village

612 Seventh Ave., New Glarus

The Swiss Historical Village offers a delightful look at pioneer life in America‘s heartland. 14 buildings in the village giv e a full picture of every day life in the nineteenth-century Midwest.

Tue.—Fri., May 1st–October 31st , 10:00 am—4:00 pm. Admission is $20.

(608) 527-2317 http://www.docsj.com/doc/0f3aab601ed9ad51f01df216.html

Artisan Gallery & Creamery Café

6858 Paoli Rd., Paoli, WI

One of the largest collections of fine arts and crafts(手工艺品) in Wisconsin. Over 5000 sp. ft. of exhibition space in a historic creamery. While visiting enjoy a wonderfully prepared lunch at our caféoverlooking the Sugar River. Just minutes from Madison!

Gallery open Tue. –Sun., 10:00 am—5:00 pm.

Café open Wed. –Sat., 11:00 am –3:00 pm.

Sun. brunch with wine, 10:00—3:00 pm.

(608) 845-6600 http://www.docsj.com/doc/0f3aab601ed9ad51f01df216.html

Christopher Columbus Museum

239 Whitney St., Columbus

World-class exhibit –2000 quality souvenirs(纪念品) marking Chicago‘s 1893 World Columbian Exhibition. Tour buses are always welcome.

Open daily, 8:15 am – 4:00 pm.

(920) 623-1992 http://www.docsj.com/doc/0f3aab601ed9ad51f01df216.html

57.Which of the following is on Capitol Square?

A. Wisconsin Historical Museum.

B. Swiss Historical Village.

C. Artisan Gallery & Creamery Café.

D. Christopher Columbus Museum.

58. Where can you go for a visit on Monday?

A. Wisconsin Historical Museum.

B. Swiss Historical Village.

C. Artisan Gallery & Creamery café.

D. Christopher Columbus Museum.

59. Where can visitors have lunch?

A. At Wisconsin Historical Museum.

B. At Swiss Historical Village.

C. At Artisan Gallery & Creamery Café.

D. At Christopher Columbus Museum.

60. We learn from the text that___________.

A. Swiss Historical Village is open for half a year

B. Christopher Columbus Museum overlooks a river

C. tickets are needed for Wisconsin Historical Museum

D. Artisan Gallery & Creamery Café are open daily for 4 hours

注意: Ⅰ卷上61-80为空题(无此序号), 考生必须将第‖81---85‖序号题答在《答题卡》相对应的序号位置上,否则不得分.

第二节根据对话内容,从对话后的选项中选出能填入空白处的最佳选项.选项中有两项多余选项.

——Can you help me?

——Sure, what‘s the problem?

——____61___.

——Well, how about San Francisco? We went there last year and had a great time.

——62

——Well, there is Golden Gate Bridge of course, and Golden Gate Park. It‘s a really big park. You can go for long walks or take a rest in the Japanese Tea Garden. It‘s beautiful there.

——63

——There is also a place called Fisherman‘s Wharf. That‘s really popular with tourists. There are lots of shops, cafes and restaurants. And from there you can go on a boat trip to Alcatraz. You know, it‘s a small but very beautiful island.

——64

——No, you can‘t stay on the island; there aren‘t any hotels. You can only go for the day. I think I‘ve still got a book about San Francisco. I can lend it to you.

——65

A.What can you do there?

B.Oh, great! What a great place to stay in!

C.What an idea! What is the best time to go there?

D.I can‘t decide where to go for the holiday——any ideas?

E.Thanks a lot. San Francisco, here I come!

F.Hmm, that sounds good.

G.How can I go there?

第二卷(非选择题)

第三部分写作(共三节, 满分55分)

第一节单词拼写(共10小题; 每小题1分, 满分10分)

根据下列句子及所给汉语注释, 在答题卡相应的位置上写出空缺处各单词的正确形式. (每空只写一词)

66. Lisa, I didn't __________(认出)you---you've had your hair cut!

67. I usually just have a __________(三明治)for lunch.

68. Mr. White announced that he would go to China in ___________(二月).

69. The story was first written in English and later ___________(翻译)into Chinese.

70. The village children like to go __________(游泳)in the nearby river.

71. One of our _________(邻居)kept a very beautiful garden.

72. The English teacher gives the class a __________ (听写)almost every day.

73. David turned and walked off in the ___________(相反)direction.

74. I suggest that we have ____________(定期)meetings.

75. Rose rushed _____________(向楼下)to answer the door.

第二节短文该错(共10小题; 每小题1.5分, 满分15分)

此题要求改正所给短文中的错误. 对标有题号的每一行作出判断:如无错误,在答题卡的相应位置上画一个勾(√); 如有错误(每行只有一个错误),则按下列情况改正: 此行多一个词: 把多余的词写在答题卡相应的位置上,用斜线(\)划掉。

此行缺一个词: 在答题卡相应的位置上写出该加的词,并附带前(后)词。

此行错一个词: 在答题卡相应的位置上写出该错词和改正后的词。

If I have the honor to be chose to work for the 76. ___________

29th Olympic Games, I will at first improve my 77.___________

English so that I can talk easily about foreign visitor. 78. ___________

Second, I will learn more about history of the 79. __________

Olympics as good as the 2008 Olympic Games. Third, 80. __________

since I was familiar with Beijing, I can help visitors find 81. __________

their ways in the city. Finally, I should be able to tell 82. __________

visitors about our history and culture and show 83. _________

them their great achievements. In short, I will do 84._________

my best to help making the Games a success. 85. _________

第三节书面表达(满分30分)

假定你是李华, 你的英国朋友Peter来信向你咨询如何才能学好中文. 请你根据下列要点写回信.

要点: 1. 参加中文学习班;

2. 看中文书刊、电视;

3. 学唱中文歌曲;

4. 交中国朋友。

注意:1.词数100左右;

2. 可适当增加细节,以使行文连贯;

3. 开头语已为你写好。

June 8, 2008

Dear Peter,

I'm glad to receive your letter asking for my advice on how to learn Chinese well. _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________

Best wishes,

Li Hua

参考答案和评分参考

第一部分:

1.B

2.B

3.C

4.D

5.A

6.B

7.D

8.A

9.C 10.B 11. A 12.C 13.C 14.A 15.D 16.C 17.D 18.B 19.D 20.A 21.C 22.B 23.D 24.A 25.C 26.C 27.B 28.D 29.B 30.D 31.B 32.C 33.A 34.C 35.A36.B 37.D 38.A 39.A 40. D

第二部门:

41.D 42. C 43.D 44.B 45.D 46.B 47. A 48.C 49.A 50.C 51.A 52. B 53.D 54.C 55.B

56.B 57. A 58.D 59.C 60.A 61.D 62. A 63. F 64.B 65.E

第三部门分:

第一节:66. recognize (-ise) 67. sandwich 68. February 69. translated 70. swimming 71. neighbor(u)rs 72. dictation 73. opposite 74. regular 75. downstairs

第二节:

If I have the honor to be chose to work for the 76. chosen

2008年西藏高考英语考试及答案

29th Olympic Games, I will at first improve my

English so that I can talk easily about foreign visitors. 78. with/ to

Second, I will learn more about /\ history of the 79. the

Olympics as good as the 2008 Olympic Games. Third, 80. well

since I was familiar with Beijing, I can help visitors find 81. am

their ways in the city. Finally, I should be able to tell 82. way

visitors about our history and culture and show 83. √

them their great achievements. In short, I will do 84. our

my best to help making the Games a success. 85. make

第三节:评分原则

1.本题总分为30分,按5个档次给分。

2.评分时,先根据文章的内容和语言初步确定其所属档次,然后以档该档次的要求来衡量,确定或调整档次,最后给分。

3.词数少于80或多于120的,从总分中减去2分。

4.评分时,英注意的主要内容为:内容要点,应用词汇和语法结构的数量和准确性及上下文的连贯性。

5.拼写与标点符号是语言准确性的一个方面。评分时,应视其对交际的影响成都予以考虑。英、美拼写及词汇用法均可接受。

6.如书写较差,以至影响交际,将分数降低一个档次。

一.内容要点:

1.参加中文学习班;

2.看中文书刊,电视;

3.学唱中文歌曲;

4.交中国朋友

5.合适的结尾。

二.各防磁的给分范围和要求

第五档:(25-30分)

完全完成了试题规定的任务。

—覆盖所有内容要点。

—应用了较多的语法结构和词汇。

—词法结构或词汇方面有些许错误,但为尽力使用较复杂结构或较高级词汇所致。

—有效地使用了语句间的连接成分,使全文结构紧凑。

完全达到了预期的写作目的。

第四档:(19-24分)

完成了试题规定的任务。

—虽漏掉了一两个次重点,但覆盖所有主要内容。

—应用的语法结构和词汇能满足任务的要求。

—语法结构和词汇方面应用基本准确,些许错误主要是因尝试较复杂语法机构或词汇所致。

—应用简单的语句间的连接成分,使全文结构紧凑。

达到了预期的写作目的。

第三档((13-18分)

基本完成了试题规定的任务。

—虽漏掉一些内容,但覆盖所有主要内容。

—应用的语法机构和词汇能满足任务的要求。

—有一些语法结构或词汇方面的错误,但不影响理解。

—应用简单的词语间连接成分,使全文内容连贯。

整体而言,基本达到了预期的写作母的。

第二档(7-12分)

未恰当完成试题规定任务。

—漏掉或未描述清楚一些主要内容,写了一些无关内容。

—语法结构单调,词汇知识有限。

—有一些语法结构或词汇方面的错误,影响了对写作内容的理解。

—较少使用语句间的连接成分,内容缺少连贯性。

信息未能清楚地传达给读者。

第一档:(1-6分)

为完成试题规定的任务。

—明显遗漏主要内容,写了一些无关内容,原因可能是为理解试题要求。

—语法结构单调,词汇知识有限。

—较多语法结构或词汇方面的错误,影响对写作内容的理解。

—缺乏语句间的连接成分,内容不连贯。

信息未能传达给读者。

0分

未能传达给堵住任何信息:内容太少,无法评判; 写的内容均与所要求内容无关或所写

内容无法看清。

四、说明

1. 内容要点可用不同方式表达

2. 应紧扣主题,可适当发挥。

五、One Possible Version:

June 8, 2008

Dear Peter,

I‘m glad to receive your letter asking for my advice on how to learn Chinese well.

Here are a few suggestions. First, it is important to take a Chinese course, as you‘ll be a ble

to learn from the teacher and practice with your fellow students. Then, it also helps to watch TV

and read books, newspapers and magazines in Chinese whenever possible.

Besides, it should be a good idea to learn and sing Chinese songs, because by doi ng so you‘ll learn and remember Chinese words more easily. You can also make more Chinese friends. They will tell you a lot about China and help you learn Chinese.

Try and write me in Chinese next time.

Best wishes

Li Hua